• Playbook
  • News
  • Jobs
  • Register
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"true","rtl":"false"}

District Office

799 Southwest Columbia Street, Bend, OR, United States

Directions



Bend-Park-and-Recreation-District-OfficeThe District office is home to the Bend Park and Recreation District’s Administrative ServicesPlanning and Development, Sports and Recreation Departments. The District offers customer service for recreation activities and general District information at this location.

This public building was certified LEED Silver at the time of its construction in 2009 with many energy-efficient and sustainable features.

Located in the District Office, the Riverbend Community Room is an 1,800-square-foot community room, which is available for rentals.


Monday – Friday: 8:00 am – 5:00 pm
Saturday – Sunday: Closed

799 Southwest Columbia Street, Bend, OR, United States (Directions)

Lot Parking

Click here for Park Rules and Guidelines

Located at the Bend Park & Recreation District Administrative office, this room is ideal for business meetings and formal gatherings.

  • Capacity – community room 80; conference room 14; capacity – lobby and plaza 50.
  • There are 70 chairs and 22 rectangle tables (6’ x 2’ ft.) which are included in the rental and stored onsite.
  • Renters are responsible for set-up and takedown of chairs and tables.
  • White board and screen are available. Renters can bring their own AV equipment to use in the space during the rental time.
  • Rental includes the community room, restroom access and exterior plaza area.
  • The building lobby and an adjacent conference room may be reserved during evenings.
  • Room rental does not include use of the park or the picnic shelter unless reserved separately.
  • Counter and sink available.

Learn more about this rental.

Rental or facility information:

For feedback on the parks, trails or facilities, email info@bendparksandrec.org

Looking for other contacts? See the full list of Bend Park & Recreation District staff.

The slope and length of the building is designed to maximize natural daylight and views, and to harness passive solar radiation. Louvers mounted on the south face exterior also screen the summer sunshine glare, while allowing light in during winter months, and much use is made of glass and relites to maximize natural light. The “eco-roof” contains hundreds of plants that create a microclimate to provide insulation from heat and cold. The bed is supported atop a stout, fiber-reinforced base structure utilizing technology developed at Oregon State University. This rooftop living garden reduces the building ‘heat-island’ effect while also providing a natural way to manage storm water through absorption before it hits the ground – thereby reducing runoff.

After leaving the roof, water can continue through a system of vegetated swales (similar to very small creeks) and underground rock-infiltration trenches on the ground. These swales allow water to better mimic nature by capturing runoff, slowing flows and allowing water to infiltrate the soil. Basins under the 120-space parking lot also offer percolation. Storm water is taken care of on-site to ensure no water goes into the City storm water system.

The water efficiency theme continues inside the building with low-flow fixtures throughout and waterless urinals, leaving more water in our aquifers and rivers. Radiant heating and cooling is delivered via in-floor water-filled tubing to create an energy-efficient internal temperature, while roof-mounted solar panels heat water.

Recycled material used inside includes countertops made from ‘paperstone’  (utilizing compressed post-consumer recycled waste paper) and fascias of reeds derived from recycled plastic resin. Staff workstation surfaces feature wheat or sunflower seed husk composition. Bamboo, a rapidly renewable resource, is used throughout the building.

An important result of building green is lower operational costs for power and water. Studies indicated that the cost of green infrastructure will be recouped witin 10 years. As this public building is intended to be occupied for at least 50 years, the community will be reaping its benefits for several decades to come.

features

Rental info

Located at the Bend Park & Recreation District Administrative office, this room is ideal for business meetings and formal gatherings.

  • Capacity – community room 80; conference room 14; capacity – lobby and plaza 50.
  • There are 70 chairs and 22 rectangle tables (6’ x 2’ ft.) which are included in the rental and stored onsite.
  • Renters are responsible for set-up and takedown of chairs and tables.
  • White board and screen are available. Renters can bring their own AV equipment to use in the space during the rental time.
  • Rental includes the community room, restroom access and exterior plaza area.
  • The building lobby and an adjacent conference room may be reserved during evenings.
  • Room rental does not include use of the park or the picnic shelter unless reserved separately.
  • Counter and sink available.

Learn more about this rental.

Green Features

The slope and length of the building is designed to maximize natural daylight and views, and to harness passive solar radiation. Louvers mounted on the south face exterior also screen the summer sunshine glare, while allowing light in during winter months, and much use is made of glass and relites to maximize natural light. The “eco-roof” contains hundreds of plants that create a microclimate to provide insulation from heat and cold. The bed is supported atop a stout, fiber-reinforced base structure utilizing technology developed at Oregon State University. This rooftop living garden reduces the building ‘heat-island’ effect while also providing a natural way to manage storm water through absorption before it hits the ground – thereby reducing runoff.

After leaving the roof, water can continue through a system of vegetated swales (similar to very small creeks) and underground rock-infiltration trenches on the ground. These swales allow water to better mimic nature by capturing runoff, slowing flows and allowing water to infiltrate the soil. Basins under the 120-space parking lot also offer percolation. Storm water is taken care of on-site to ensure no water goes into the City storm water system.

The water efficiency theme continues inside the building with low-flow fixtures throughout and waterless urinals, leaving more water in our aquifers and rivers. Radiant heating and cooling is delivered via in-floor water-filled tubing to create an energy-efficient internal temperature, while roof-mounted solar panels heat water.

Recycled material used inside includes countertops made from ‘paperstone’  (utilizing compressed post-consumer recycled waste paper) and fascias of reeds derived from recycled plastic resin. Staff workstation surfaces feature wheat or sunflower seed husk composition. Bamboo, a rapidly renewable resource, is used throughout the building.

An important result of building green is lower operational costs for power and water. Studies indicated that the cost of green infrastructure will be recouped witin 10 years. As this public building is intended to be occupied for at least 50 years, the community will be reaping its benefits for several decades to come.

Contact

Rental or facility information:

For feedback on the parks, trails or facilities, email info@bendparksandrec.org

Looking for other contacts? See the full list of Bend Park & Recreation District staff.